Google analytics Toestaan Niet toestaan

Facebook Toestaan Niet toestaan

Nicolaas Boys C1: Wel de complimenten, niet de punten.

8 november 2010 14:15

Een blik op de ranglijst verteld dat Nicolaas Boys C1 het seizoen in de 2e klasse niet goed is begonnen. Van de 7 duels gingen werden er 2 omgezet in een gelijkspel en werden er maarliefst 5 verloren. Toch heeft het team nog altijd veel plezier in het spelletje en wordt er op de trainingsavonden en zaterdagen progressie geboekt. De groep bestaat louter uit enthousiaste talentvolle spelers, welke op fysiek gebied tot nu toe nog iets tekort komen. Lees hieronder een samenvatting van de seizoenstart van de C1.

De competitie werd begonnen met een uitwedstrijd tegen Kickers'69 C1 uit Leimuiden. Zonder de dames Jill en Anne-Roos begon Nicolaas Boys deze wedstrijd zeer sterk. Met verzorgd voetbal van achteruit en leuk combinatievoetbal op het middenveld werd Kickers de eerste 20 minuten overlopen en kwamen ''de boys'' zelfs op een 0-1 voorsprong door Matthijs. Hierna gaf Kickers'69 wat meer gas en moest Nicolaas Boys zich beperken tot verdedigen. Na een ruststand van 1-1, liet de ploeg uit Leimuiden duidelijk zien waarom het een titelkandidaat is in de 2e klasse en liep uit naar 3-1. Toen Matthijs de 3-2 maakte werd het nog even spannend maar de 4-2 in de slotfase van de wedstrijd maakte Kickers'69 een einde aan onze illusies. Conclusie: In de beginfase is er goed gevoetbald mede doordat Kickers'69 dit toeliet. Echter was de thuisploeg aan de hand van een uitblikkende ex-ajaxcied(Er gaat daar echt iets fout in de jeugdopleiding!) gewoon de betere ploeg.

Na onze kennismaking in de 2e klasse was de volgende wedstrijd thuis tegen Alphen C1. De trainer noemde dit de wedstrijd tussen ''de jongetjes en meisjes van Nicolaas Boys'' en de kerels van Alphen. Het werd een clash tussen 2 verschillende stijlen; Alphen, dat bestaat uit zeer grote fysieke 2e jaars C-junioren. hanteerde zeer snel de lange bal, terwijl ''de kleintjes'' van Nicolaas Boys lekker over de grond voetbalden. Laatstgenoemde waren echter de baas op het gehele veld. Alphen werd flink weggetikt, al waren we voorin zeer onmachtig. De tegenstander kon door onze slimme en gecontreerde defensie echter ook niets creeeren met hun lange ballen op de fysieke spitsen. Deze wedstrijd zonder veel kansen zou uiteindelijk ons 1e punt opleveren. Sil kon na een goede vrije trap profiteren van een dekkingsfout van Alphen en de 1-0 aantekenen. Een persoonlijke fout achterin koste ons uiteindelijk de voorsprong waardoor het met rust 1-1 stond. Na de rust bleef het spelbeeld ongeveer een kwartier ongewijzigd, Nicolaas Boys was de bovenliggende partij met goed voetbal maar kreeg nauwelijks kansen. In de slotfase bleek dat het fysieke Alphen conditioneel al een paar stappen verder was als ons, en mochtend we keeper Bob bedanken dat het gelijk bleef. Nicolaas Boys had echter in de slotfase ook een aantal keer de winnende treffer op de schoen. Zo bleef het 1-1 en konden we onze ''Boys'' complimenteren met de speelwijze tegen een tegenstander die fysiek veel beter was als ons. Het belangrijkste leermoment dat werd meegenomen was dat er vanuit het balbezit meer doelrijpe kansen gecreeerd moesten worden.

Met ons eerste punt op zak stond de week daarna de derby tegen Nsv'46 C1 op het programma. Dit zou uiteindelijk onze minste wedstrijd tot nu toe worden. De beginfase was nog wel voor ons(wederom!), we hadden de intentie om te voetballen al was het spel nog wel slordig te noemen. Na een minuut of 10 kwamen we, op dat moment, terecht op een 1-0 voorsprong. Sil wist met een vrije trap, die waarschijnlijk elftalleider Tim Stouten ook de nodige moeite had gekost, de boys op voorsprong te zetten. Na de goal zakte ons spel naar een bedenkelijk niveau en kon Nsv'46 terecht langszij komen. In de rust werd er aangegeven dat deze wedstrijd gewonnen kon worden, wanneer we gewoon ons eigen spel zouden spelen(zoals bijvoorbeeld tegen Alphen). Echter was het na rust juist Nsv'46 dat de bovenliggende partij was en met goed positiespel en gevaarlijke spitsen verdiend op een 2-1 voorsprong kwam. Nicolaas Boys hanteerde te snel de lange bal(terwijl onze kracht juist in de combinatie ligt) en was zowel binnen, als buiten het veld te veel bezig met de onpartijdige, maar ronduit zwakke scheidsrechter. Na de tegengoal werd er besloten 1 tegen 1 te spelen over het gehele veld. Het liep voetballend voor geen meter, maar strijdlust heeft het team genoeg. Met een enorme strijdlust probeerden we de wedstrijd te kantelen en kreeg Nsv'46 zichtbaar steeds meer moeite om de wedstrijd te controleren. Uiteindelijk wisten we via een cadeautje van de scheidsrechter langszij te komen. Peter wist een strafschop te benutten. In de slotfase hadden we nog een aantal kansen om de volle buit te pakken maar dit had teveel van het goede geweest. De derby was van onze kant een echte derby, het voetbal was matig maar de vechtlust van het team maakte veel goed.

Hierna volgde de thuiswedstrijd tegen UNIO C1. De opdracht was vooraf om in balbezit ons eigen spelletje te spelen, en bij balbezit tegenstander dezelfde vechtlust te tonen als tegen Nsv'46. De eerste opdracht werd zeer goed uitgevoerd, met ons inmiddels bekende spelletje werden er een aantal mogelijkheden afgedwongen. Wanneer UNIO de bal had waren wij echter veel te slap in het duel en zo stonden we binnen 20 minuten met 0-3 achter. Hierna herpakten het jonge team zich knap en had het voor rust zeker de aansluitingstreffer verdiend. Na de rust speelde Nicolaas Boys haar beste 35 minuten van het seizoen en werd het uitgeraaste UNIO compleet van de mat gespeeld. Nicolaas Boys was heer en meester in de duels en creeerden kans na kans. Minstens 5 keer kwam de ploeg alleen voor de keeper en het was een wonder dat Nicolaas Boys niet te scoren wist te komen. Na deze onterechte nederlaag werd geconcludeerd dat 10 minuten verslappen dodelijk was geweest(zoals het hoort,want zo leer je van je fouten!) en dat niet meer mocht gebeuren. Verder een compliment aan de jongens en meisjes die zich knap herpakte en gezien de gehele wedstrijd gewoon recht had op een overwinning.

Met de 2e helft van UNIO in onze gedachten werd de week erop de derby tegen Altior C1 gespeeld.  Nicolaas Boys begon in deze wedstrijd in de openingsfase de betere partij en wist al snel op voorsprong te komen via een prima kopbal van Peter. Een moment van onoplettendheid strafde Altior vervolgens meteen af, 1-1. Na de gelijkmaker maakte Nicolaas Boys echter korte metten met Altior en kwam dik verdient op een 3-1 voorsprong door doelpunten van Matthijs en Anne-Roos. De eerste overwinning leek in de maak maar Nicolaas Boys kwam echter bedrogen uit. In de 5 minuten na rust stonden we te slapen en werd het al snel 3-3. Na de gelijkmaker was het mooie verzorgde spel van de eerste helft verdwenen maar kwamen we wel weer beter in de wedstrijd. Het spel golfde op en neer waarbij Nicolaas Boys toch wel de betere kansen kreeg. Het scorend vermogen bleek echter weer het struikelblok en toen Altior in de laatste minuut een terechte strafschop benutte was het drama compleet. Na afloop werd het team gecomplimenteerd voor de goede 1e helft maar was het toch op zoek naar het antwoord op de vraag:''Waarom winnen wij de wedstrijden niet, terwijl we veel beter zijn?'' Het antwoord is simpel: De ploeg voetbalt goed, maar mist teveel kansen. Bovendien ontbreekt het de ploeg (nog) aan ervaring en slimheid om overwinningen over de streep te trekken.

De zure nederlaag kon 2 weken daarna worden weggespeeld tegen koploper Rohda. De club uit Bodegraven heeft maarliefst 5 C-elftallen waarvan wij tegen het hoogste elftal aantraden. De openingsfase van onze kant was angstig aangezien de dreun van Altior en de stand op de ranglijst nog in het koppie zaten. Na een vroege achterstand van 0-1 kwamen wij wat beter in de wedstrijd. We durfden weer lekker te voetballen en zelfs mensen in de dekking werden aangespeeld om vervolgens te kaatsen. We verschenen een aantal keer voor de doelman van de tegenstander maar wisten helaas niet tot scoren te komen. Rohda wist voor rust nog wel tot scoren te komen en kwam op 2-0. In de rust werd vervolgens duidelijk gemaakt dat Rohda toch een stapje verder is dan ons op zowel fysiek als voetballend gebied, maar dat het knap was dat we leuk meevoetbalden.  Na de rust bleef de wedstrijd lekker open aangezien er 2 voetballende ploegen op het veld stond. Rohda kreeg kansen(maar Bob stond ijzersterk te keepen), maar wij ook. Echter ontbrak het geluk voor de goal om een puntje te kunnen stelen bij de koploper. Door een misverstand achterin werd het vlak voor tijd nog wel 3-0 maar toch konden we met een voldaan gevoel naar huis. Complimenten van zowel publiek als tegenstander dat we durfden te voetballen tegen het sterkere Rohda en dat we geen ''grove'' middelen gebruikten tegen de koploper. Een doelpuntje had onze ploeg zeker verdient, koploper Rohda'76 was echter gewoon beter en won terecht.

Afgelopen zaterdag stond de thuiswedstrijd tegen Woerden op het programma. De tegenstander had een mix van leuke voetballertjes en een aantal fysieke ''beren''. We begonnen de wedstrijd lekker onbevangen en wisten met prima voetbal Woerden terug te dringen. We kwamen dan ook al terecht op een 1-0 voorsprong via een fraaie aanval welke Peter bekroonde met een sublieme lob. De angst vanaf de bank dat we het fysiek nog wel zwaar zouden krijgen tegen Woerden op de zware grasmat bleek daarna niet ongegrond. Na de 1-0 kwam Woerden opzetten met leuk voetbal, maar met name een ijzersterke duelkracht. De ruststand was dan ook terecht 1-1. In de 2e helft werd duidelijk dat het echt ''op'' was bij Nicolaas Boys en ondanks dat de thuisploeg nog wel wat 100% kansen kreeg was Woerden aan de hand van haar fantastisch voetballende en fysiek sterke verdedigende middenvelder de betere partij. Het werd uiteindelijk niet eens geflateerd 1-4.

Zo staat de C1 stijf onderaan in de 2e klasse en komen we vooral op het fysieke gebied tekort. Bovendien zijn de tegenstanders vaak een stukje slimmer en maken zij bijvoorbeeld wel een lichte overtreding als gevaar dreigt. Meestal komen we de 2e helft fysiek gewoon tekort, maar de 4x dat we op voorsprong zijn gekomen laat zien dat we zeker in de 2e klasse thuis horen. Ondanks de competitiestand wordt er nog altijd veel plezier gemaakt en zeer goed getraind. Een ploeg vol 1e jaars die het tegenstanders nu al zeer lastig kan maken beloofd wat voor de toekomst. Natuurlijk knaagt het aan iedereen dat we nog niet gewonnen hebben, maar we maken elkaar duidelijk dat het erom gaat dat we beter worden, en dat worden we zeker!  Zodoende blijven we vechten in de 2e klasse en gaan we met een enthousiaste technische staf en spelersgroep op jacht naar de 1e overwinning!