Nicolaas Boys redt het net niet.

13 juni 2011 21:30

Het eerste elftal heeft geen promotie af kunnen dwingen tijdens het toernooi bij RKDEO. Na een goede start tegen Rodenburg(1-0 zege), verloor de ploeg van trainer Dullemond daarna van Gr. Willem Vac en ASW. Laatst genoemde ploeg promoveerde uiteindelijk naar de 3e klasse.

Nieuwveen – Nicolaas Boys heeft in Nootdorp niet voor een verrassing kunnen zorgen. De Nieuwveners streden, in toernooivorm, samen met ASW uit Waddinxveen, Roodenburg uit Leiden en Graaf Willem 11 VAC uit Wassenaar voor één plek in de derde klasse. De eerste wedstrijd, tegen Roodenburg, werd in winst omgezet: 0-1. De twee andere wedstrijden gingen met 1-0 verloren. ASW uit Waddinxveen trok uiteindelijk aan het langste eind en mag volgend jaar in de derde klasse uitkomen.

In de eerste wedstrijd moesten de Nieuwveners aantreden tegen Roodenburg. Overigens begon de wedstrijd een kwartier later omdat een van de neutrale grensrechters nog niet was gearriveerd. Het eerste kwartier was duidelijk voor Roodenburg, maar de defensie van Nicolaas Boys bleek hecht en er werden geen kansen weggeven. Na een kwartier spelen kreeg Nicolaas Boys een vrije trap toegewezen op zo’n slordige 25 meter van de goal, voor Kevin Vermeulen bleek die afstand geen enkel probleem, met akelige precisie schoot de uitstekend spelende middenvelder de bal in de kruising: 0-1. Vlak voor rust ( de wedstrijden duurden 2 x 20 minuten) leek Roodenburg langszij te komen, maar Tim Stouten ranselde de bal, na een knap genomen vrije trap, uit zijn doel.

De tweede helft bleef Roodenburg de bovenliggende partij, maar verdedigend zat het allemaal goed bij Nicolaas Boys. De verdediging stond als een huis en als Roodenburg dan eindelijk een keer een gaatje vond, bleek Tim Stouten een zeer betrouwbare goalie. Vlak voor tijd werd het zelfs bijna 0-2, maar de vrije trap van Kevin Vermeulen ging, via de lat, maar net over.

De tweede wedstrijd tegen Graaf Willem 11 VAC was een cruciale, omdat die ploeg haar eerste wedstrijd tegen ASW met 2-0 had verloren. Achteraf kan misschien gesteld worden dat de ploeg van coach Willem Dullemond daar zijn promotiekansen heeft verspeeld. Weliswaar bleek ook nu de tegenstander de technisch betere ploeg, maar Nicolaas Boys kreeg in dat eerste bedrijf een paar dotten van kansen. Na een kwartier spelen ging Maurice Koek een dubbele één - twee aan met Menno Moerdijk, ietwat gelukkig belande de bal daarna bij Kevin Vermeulen die de hoek voor het uitzoeken had, tot verbijstering van alle Nieuwveners knalde de middenvelder voorlangs. Een minuut later mocht Menno Moerdijk alleen afgaan op de goalie, maar ook die kans werd jammerlijk gemist. Vlak voor rust sloeg het noodlot voor de Nieuwveners toe, een prachtig afstandschot verdween achter de kansloze Tim Stouten in de bovenhoek: 0-1.

De tweede helft moest Nicolaas Boys komen, maar nu was het Graaf Willem 11 VAC wat verdedigend geen krimp gaf. Die ploeg kreeg bij counters zelfs nog de beste kansen, maar weer bleek Tim Stouten op zijn post. Slechts één mogelijk diende zich in die tweede helft aan voor de Boys, uit een vrije trap kwam Menno Moerdijk een teenlengte tekort. Omdat op veld 2 Roodenburg met 1-0 de baas bleef over ASW bleek de strijd weer helemaal open. Alle ploegen stonden na twee wedstrijden op drie punten, alleen ASW beschikte over een beter doelsaldo.

De laatste wedstrijden moesten dus de beslissing brengen, Nicolaas Boys moest overigens wel winnen van ASW, i.v.m. het betere doelsaldo van de Waddinxveners. De eerste helft gebeurde er  niet al teveel, op het andere veld bleef de 0-0 op het scorebord, dus was ASW op dat moment de virtuele winnaar van het toernooi. Vlak voor rust was ASW dreigend voor de goal van Tim Stouten, de kopbal belande in het zijnet, even later omspeelde Menno Moerdijk knap zijn directe bewaker, maar vond de rechterspits, door een slechte passing, de geheel vrijstaande Roy van der Meer niet.

Ook de tweede helft was er gedurende tien minuten niets te beleven, totdat op het andere veld Roodenburg op een 1-0 voorsprong kwam en op dat moment de Leidse ploeg zich virtueel derde klasser mocht noemen. Ineens sloeg de vlam in de pan en ontspon zich gedurende 12 minuten een duel met kansen, heel veel kansen. Nadat Tim Stouten twee keer schitterend had gered en ASW een keer gevaarlijk voorlangs had geschoten, was het Menno Moerdijk die door Roy van der Meer prima werd aangespeeld, de kans was echter niet aan de spits besteed. Zes minuten voor tijd had Patrick Bader zijn ploeg op voorsprong moeten koppen, maar de middenvelder raakte de bal totaal verkeerd. ASW zette daarna Nicolaas Boys de duimschroeven aan en vlak voor tijd maakte de ploeg, uit een scrimmage, de bevrijdende 1-0. Tim Stouten voorkwam daarna erger en het allerlaatste woord was weer aan Nicolaas Boys, Menno Moerdijk zag echter zijn schot geblokt. Omdat op het andere veld Roodenburg op een magere 1-0 bleef steken, konden de Wadinxveners na afloop de champagneflessen ontkurken.

Door: Adrie van Lith